Ingredienser
Fördeg:
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran
8,5 dl vetemjöl
Deg del 2:
150 g smör, rumstempererat
2 dl
2 krm salt
5,5 dl vetemjöl
Mandelmassesmör:
250 g mandelmassa
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
120 g smör, rumstempererat
Pensling och garnering:
2 ägg
hyvlad mandel
pärlsocker
gör så här
Fördeg:
Börja med att göra fördegen genom att värma upp mjölken tillsammans med saffran tills den är 37 grader, helt enkelt fingervarm. Blanda i jästen och rör runt tills den lösts upp. Blanda ner allt mjöl till fördegen och knåda ihop till en fin deg, med elvisp eller köksassistent i ca 5 minuter. Täck degen med en kökshandduk och låt den vila i 15-20 minuter.
Deg del 2:
Blanda ner resterande ingredienser till 2 i den jästa fördegen och jobba ihop tills degen är blank och fin och släpper från kanterna. Lägg över kökshandduken igen och låt degen vila i 20-30 minuter.
Mandelmassesmör:
Blanda ihop mandelmassa, strösocker och vaniljsocker och blanda sedan ner det rumstempererade smöret, lite i taget. Superviktigt att smöret är mjukt, annars är det väldigt svårt att få ihop det till en jämt röra.
Mjöla lite lätt på ett bord och kvla ut degen till en rektangel på ca 45x70 cm och ungefär 1/2 cm tjock.
Bred ut mandelmassesmöret jämt över degen. Vik degen en gång på längden och platta till den försiktigt. Skär i avlånga remsor som är ungefär 1,5 cm breda. Ta varje remsa, låt den hänga ut sig lite och snurra runt pek- och långfinger som ett litet garnnystan. Lägg bullarna på plåtar täckta med bakplåtspapper, lägg över kökshanddukar och låt jäsa i 1,5-2 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader, vispa ihop äggen i en liten skål och pensla sedan bullarna med äggvispet. Strö över hyvlad mandel och pärlsocker. Grädda nu äntligen bullarna mitt i ugnen i 13-15 min tills dina de har fått en vacker gyllenbrun färg.
Lägg bullarna att svalna på ett galler och njut sen, bullsuccé utlovas!!