Ingredienser
4 portioner
Lax:
500-700 g färsk laxfilé utan skinn
4 salladslökar
1 dl ljus soja, japansk
1 msk färskriven ingefära
3/4 dl pressad lime
1 msk kokosolja (funkar med vanlig olja också)
Ris:
3 dl svart ris
25 g smör
2 msk vitvinsvinäger
1 msk strösocker
Till bowlen:
1/2 huvud isbergssallad
250 g frysta sojabönor
8 rädisor
sesamfrön
gör så här
Börja med att göra marinaden till laxen genom att skiva löken tunt, riv ingefära och blanda ihop tillsammans med soja och limejuice.
Gör laxen fin genom att säkerställa att det inte finns några ben kvar och försiktigt skära bort skinnet. Halstra som hastigast i kokosolja på hög värme, beroende på hur rå kärna du tycker om, halstra från 1/2 minut till 1 1/2 minut på varje sida. För att få den äkta bowlkänslan ska den gärna ha en ordentligt rå kärna;)
När du är nöjd med laxen, lägg den i en form eller liknande och fördela den goda marinaden över. Laxen ska sen vila i kylen i en timme och vänd den efter halva tiden.
Strimla isbergssalladen och skär rädisorna i tunna skivor. Om sojabönorna är frysta, tina dem enligt instruktioner och låt svalna.
Koka riset enligt instruktioner på paketet (brukar vara typ 25 min) och blanda med smör, vinäger och socker. Låt svalna något. Går att servera ljummet eller svalt, är en smaksak, men jag tycker det är godast ljummet.
Äntligen dags att montera bowlen! Dela upp isbergssallad, ris, sojabönor och rädisor i portionsskålar. Skiva laxen och lägg på lite vackert och toppa med marinaden och rostade sesamfrön. Klart att servera!!