Ingredienser
Tomatsås:
2-4 vitlöksklyftor
2 burkar körsbärstomater
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
Chiliflakes
Paprikapulver
Goda övriga kryddor såsom timjan, basilika, oregano
Salt & peppar
Lasagne
1 stor eller 2 mindre zucchini
ca 400 g fryst bladspenat eller förvälld färsk
2 paket halloumi
400 g iven ost, gärna smakrik typ cheddar eller västerbotten
5 dl grädde (eller mellangrädde;))
Lasagneplattor
Färsk basilika till topping
gör så här
Börja med att göra en riktigt god tomatsås, tänk på att den gärna får vara lite extra kryddig eftersom den ska blandas med pasta, grädde, zucchini och ost.
Tomatsås:
Hacka löken och fräs långsamt i smör tills den är fint genomskinlig. Tillsätt kryddor och tomatpuré och fräs ihop ett par minuter. Blanda ner tomater 2-3 dl vatten, socker och buljongtärningar. Låt puttra en stund, minst 20 min på svag värme. Smaka under tiden av med kryddor, som sagt gör den gärna mer spicy än du vill ha den eftersom det tillkommer andra ingredienser som blandar ut smaken.
Lasagne:
Hyvla zucchinin med en osthyvel eller mandolin och pressa ur vätskan ur spenaten. Skär halloumin i tunna skivor.
Smörj en stor ugnsfast form med en klick smör eller olja och börja sen med det roligaste att montera lasagnen.
Lägg ett lager av lasagneplattor i botten och varva sedan vidare med tomatsås, zucchini, spenat, halloumi, lite av den rivna osten och lite grädde. Fortsätt ca 3 varv och strö den resterande grädden och den rivna osten över.
Grädda lasagnen i mitten av ugnen på 220 grader och låt stå inne ca 25-30 minuter. Håll ett öga så att den blir fint gyllenbrun och låt vila en stund.
Servera toppad med färsk basilika och en härlig sallad, gärna dressad med en honungs- och senapsvinegrette. SÅ gott!!