Ingredienser
4 port
gul lök
3 vitlöksklyftor
25 g ingefära, alltså ca 2,5 cm knubbig bit
2 små morötter eller 1 stor
1 röd chilifrukt
3 tomater
1 tsk malen spiskummin
2 msk rapsolja
1 tsk garam masala (kryddblandning på burk eller gör egen)
1 tsk gurkmeja
3 dl röda linser
6 dl vatten
2 dl kokosmjölk
1 lime
salt
svartpeppar, nymalen förstås
Till servering
några halverade, vackra körsbärstomater
rostade salta sötmandlar, grovt hackade
färsk koriander
en klick crème fraiche eller krämig matyoghurt
gott bröd
gör så här
Börja med att förbereda alla grönsaker som ska hackas genom att finhacka gul lök och vitlök, kärna ur och hacka den röda chilin, skala och hacka morötterna, kärna ur och hacka tomaterna.
Häll ett par matskedar olja i en traktörpanna eller stor kastrull och när oljan är varm, häll i spiskummin och låt fräsa någon minut. Tillsätt sedan den gula löken och låt fräsa på medelvärme i några minuter. Tillsätt vitlök, morötter, chili, garam masala och gurkmeja. Låt fräsa ihop ett par minuter till och tillsätt sedan linser och vatten.
Låt grytan puttra i ungefär 15 minuter och rör om ibland.
Tillsätt nu tomater och kokosmjölk och låt puttra i ungefär 10 minuter till, smaksätt med salt och nymalen svartpeppar.
Låt gärna grytan vila en stund innan du serverar så att smakerna får landa tillsammans.
Servera kanske din underbara Daal med en klick crème fraiche, smetana eller matyoghurt och toppa med hackade mandlar, färsk koriander och ett gott bröd. Och ett gott glas rött förstås.
Njut och spara det som eventuellt blir över, den är nästan ännu godare dagen efter.