ingredienser
4 port
Piccata:
3-4 kycklingfiléer
vetemjöl till panering, ca 2 dl
2-3 ägg
2 dl finriven parmesan
salt & peppar
ströbröd eller panko
smör till stekning, mycket
Sås:
1,5 dl vitt vin
3 dl kycklingbuljong
1 msk vetemjöl
saft från citron, mängd är en smaksak, börja med ca 1/4 och smaka av
1/2 dl kapris
Färsk bladpersilja
citronskivor till servering
gör så här
Skölj av kycklingfiléerna i kallt vatten och torka torra. Dela dem i två skivor på längden/bredden, alltså lägg en hand på filén och skiva varje filé försiktigt så att den blir tunnare. Ta en skiva i taget, täck med plastfolie och banka ut kycklingen jämnt. Lägg mjöl och ströbröd/panko på varsitt fat, riv parmesanen fint och vispa ihop äggen. Vänd ner den rivna parmesanen i äggen.
Panera filéerna en i taget genom att vända i mjöl, doppa i ägg- och parmesanröran och sist i det eventuella i ströbrödet/pankon.
Såsen kan du antingen göra i samma stekpanna efter det att kycklingen stekt, men jag föredrar att koka ihop den innan och avsluta med steksky i såsen, antingen genom att hälla ner den förberedda såsen i pannan eller genom att hälla ner skyn i såskastrullen.
Till såsen rör du ihop vin och nästan all buljong i en kastrull, ta lite av buljongen och blanda ut mjölet i ett glas. Vispa ner buljongmjölet i såsen, vispa noga, låt koka upp och låt puttra ca 10 minuter eller till det att såsen har fått en något tjockare konsistens. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Rör sist i steksky från pannan som parmesankycklingen har stekt i. Klart att servera!
Servera piccatan toppad med kapris och färsk bladpersilja, en skiva citron, den goda såsen och pasta eller klyftpotatis. Njut!!