Ingredienser
4 portioner
2 schalottenlökar eller 1 stor bananshalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
200 g grönkål
3 dl mellangrädde eller vispgrädde
2 dl riven parmesan
50-60 g rostade pinjenötter
1 tsk rivet citronskal
en skvätt färskpressad citronsaft
flingsalt och nymalen svartpeppar
några skivor hyvlad parmesan till topping
Tips på marinad till kyckling:
1/2-1 dl olja
2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
2 msk soja
en skvätt citron
färskmald svartpeppar
salt
timjan
gör så här
Börja med att finhacka schalottenlök och vitlök och fräs fint genomskinligt på mellanvärme i smör i en stek- eller traktörpanna. Under tiden, riv eller skär bort grönkålsbladen från stjälken och när löken är klar, tillsätt grönkålen och låt den fräsa med ett par minuter tills den blivit mjuk men ändå har lite stuns kvar.
Värm under tiden pastavattnet och koka pastan.
Tillsätt grädde och citronsaft till grönkålsfräset och låt puttra ihop. Tillsätt riven parmesan, citronskal och smaka av med salt och peppar. Blanda ihop med pastan, det mesta av pinjenötterna och lägg i fin skål. Toppa med resten av pinjenötterna och lite hyvlad parmesan.
Servera som den underbara pastarätt det är eller tillsammans med grillad kyckling, gärna marinerad i ett par timmar i den goda marinaden till vänster.