kycklingfilé med rödbetspasta & chévre

Det här är verkligen en både magiskt god och vacker rätt, där kycklingen får ta plats tillsammans med rostade rödbetor,
chévre, ruccola och rostade pinjenötter. För den som inte är så förtjust i chévre, servera istället med en syrlig citronfärskost. Underbart gott och kan lätt kvala in som den vackraste rätten någonsin!

Ingredienser

4 port
  • Pasta, typ papardelle för 4 pers
Kyckling:
  • 3-4 majskycklingfiléer
  • 1/2 dl olja
  • 1/2 dl japansk soja (alltså ljus soja)
  • 1/2 dl hackad färsk persilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad timjan
Rödbetssås:
  • 750 g rödbetor
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar
Topping: 
  • Chévre
  • Ruccola
  • Pinjenötter eller pumpakärnor
Citronfärskost:
  • 100 g färskost
  • 1/2 citron, rivet skal
  • 1 msk citronsaft
  • salt
  • svartpeppar


gör så här

Börja med att blanda ihop alla ingredienser till marinaden, putsa kycklingen och lägg ner i marinaden. Jag gillar tunnare kyckling så jag brukar dela filéerna på längden, men det är såklart en smaksak. 
Gör nu rödbetssåsen genom att skala och skära rödbetor och vitlöksklyftor i klyftor. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, lägg på 2/3 av  rödbetsklyftorna tillsammans med vitlöken, häll på oljan och blanda runt. 
Sätt ugnen på 200 grader och rosta i 30-40 minuter, det tar lite olika lång tid beroende på betor och ugn, men håll bara koll och känn efter att de är mjuka och har vacker färg, då är de klara.
Rosta under tiden pinjenötter eller pumpakärnor i en torr panna.
När rödbetorna är klara, lägg dem och vitlöken i en mixer tillsammans med grädde, salt och peppar. Mixa ihop till en slät sås och smaka av.
Stek de resterande rödbetsklyftorna i lite olja i en stekpanna tills de får en vacker färg, är lite mjuka med fortfarande har stuns kvar.  (Detta steg kan du skippa om du vill, rosta i så falla alla rödbetor från början)
Stek din fina kyckling tills den blir genomstekt men inte torr. Om du inte delat filéerna så är det smart att låta dem bli klara i ugnen.
Nu kan du välja om du vill servera din rödbetssås varm eller kall och väljer du kall så är såsen nu klar att blanda ihop med pastan. Vill du servera den varm så lägg över såsen i en kastrull och låt koka upp innan du blandar den med pastan.
Citronfärskost: Vill du servera med citronfärskost, så rör helt enkelt ihop alla ingredienser och smaka av. 
När kyckling och pasta är klara, så lägg upp pastan i en vacker skål  och toppa med de stekta rödbetsklyftorna, ruccola, chévre och rostade pinjenötter eller pumpakärnor. Lägg kycklingen på ett fat, hel eller i skivor.
Servera nu din supervackra kycklingfilé med rödbetspasta och helt enkelt bara njut!