Ingredienser
4 portioner
500 g jordärtskockor
2-3 potatisar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 dl vitt vin
1/2 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
salt
nymalen svartpeppar
färsk imjan att toppa med
Tillbehör:
4 skivor parmaskinka eller liknande
Smetana att klicka i soppan
gör så här
Börja med att skala jordärtskockor och potatis och skär i skivor, finhacka vitlöken. Smält en klick smör i en stor kastrull och fräs kockor, potatis och vitlök i några minuter. Tillsätt vinet och låt puttra ihop i ett par minuter.
Tillsätt nu vatten och smula ner buljongtärningarna, låt småkoka i ca 15 minuter tills skivorna har mjuknat. Mixa soppan med en mixerstav, ställ tillbaka på spisen och smaka av med salt och peppar. Häll i grädden och låt soppan puttra ihop några minuter, smaka av igen.
Om du vill ha torkade parmachips till soppan, så lägg skivorna på ett bakplåtspapper på en plåt och sätt in i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter. Låt svalna och skär i bitar.
Häll upp soppan i fina soppskålar och toppa med timjan och de fina parmachipsen om du har valt att ha det.
Klart att servera, kanske med en klick smetana, helt underbart gott!