Ingredienser
4 port
Hollandaise
150 g smör
2 äggulor
1/2 msk citronsaft
1 msk vatten
salt
nymalen svart peppar
Pocherade ägg
4 ägg
1 dl ättikssprit
1 dl vatten
Salt
Smörstekt spenat
200 g fryst spenat eller 400 g färsk
1 schalottenlök
stor klick smör
salt
nymalen svartpeppar
Tillbehör
Skivad rökt lax
Brödsivor att rosta eller steka i smör
Bladpersilja till garnering
gör så här
Hollandaise
Börja med att smälta smöret och ställ åt sidan för att svalna något och så att bottensatsen sjunker till botten.
Koka upp vatten i en vid kastrull för att använda till vattenbad. Lägg äggulor och citronsaft i en kastrull eller bunke, sätt i vattenbadet och vispa kraftigt på låg värme till det blir som en krämigt skum.
Nu är det dags för det lite kritiska momentet att få ihop hollandaisen, så ta kastrullen eller bunken av spisen, var beredd med vispen och häll sakta i smöret i äggskummet samtidigt som du vispar kraftigt. Får du mjölksyra i armen är det tillräckligt kraftigt.
Blir hollandaisen för tjock eller om den gud förbjude skär sig, tillsätt supersnabbt 1 matsked kallt vatten och vispa som en galning. Varsågod, det blev den fin igen:) Smaka av med salt och peppar.
Pocherade ägg
Blanda ättikssprit och vatten i en skål och kläck sedan ner äggen ett i tagen med minst 40 sekunders mellanrum så att de inte slinker ihop.
Låt vila i 5 minuter.
Koka upp vatten i en kastrull med några nypor salt och när vattnet kokar, sänk temperaturen så att vattnet sjuder, det ska inte koka!
Häll ner äggen tillsammmans med ättiksvattnet och sjud i 3 minuter.
Lyft försiktig upp dem med en hålslev och lägg dem i en skål eller kastrull med iskallt vatten så att kokningen stannar av snabbt.
Smörstekt spenat
Stek spenaten några minuter i smör, finhacka schalottenlöken och tillsätt till spenaten, fräs i några minuter, smaka av med salt och peppar.
Nu är allt klart och det är dag att montera din fina Ägg Florentine genom att rosta/smörsteka brödskivorna och lägg upp på tallrikar. Lägg på spenat, laxskivor, pocherat ägg och hollandaise, toppa med en kvist persilja.
Klart att servera!