sans rival

Å herregud vilken god mandeltårta! Frasiga bottnar tillsammans med en len smörkräm och knäckig nougat är helt enkelt en gudomlig kombination.

Ingredienser

  • 500 g mandelmassa
  • 4-5 äggvitor
Nougat:
  • 1,5 dl socker
  • 3/4 dl sötmandel
Smörkräm:
  • 2 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 äggulor
  • 250 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
Garnering:
  • mandelspån, ca 1/2 påse

gör så här

Rita upp 3 rutor eller rundlar m ca 20 cm i diameter på smörpapper. Riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitorna fluffiga och ner blanda dem med mandelmassan. Fördela smeten på smörpappren och bred ut den tunt.
Sätt ugnen på 150 grader och grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 15 min, eller tills de ser torra ut och har fått lite färg. Låt svalna.
Smält sockret med sötmandeln i en stekpanna, häll upp och låt svalna på en smörad plåt. Stöt "nougaten" i en mortel (eller krossa i en påse eller mixer).
Koka upp vattnet med smöret (2 msk) i en kastrull, vispa ner mjölet och vispa ordentligt tills den fått en krämig konstistens. Låt kallna.
Rör resterande mängd smör smidigt med siktat florsocker. Klicka ner den sjudna smeten i smöret under kraftig omrörning (gärna m elvisp). Smaksätt med vaniljsocker och häll i den krossade nougaten.
Bred krämen på bottnarna, lägg ihop dem, bred kräm på ovansidan och garnera med rostade mandel och kanske en liten påskkycklig:)