inkokt lax

Det här är verkligen ett underbart recept på inkokt lax, så enkelt och så underbart gott! Servera exempelvis med den goda Västerbottenkrämen som du hittar här och förstås med färskpotatis och kanske en fräsch sallad till. 

Ingredienser

  • ca 800-1000 g laxfilé (med skinnet kvar) 
Lag:
  • 1 liter vatten
  • 1/2 dl ättika
  • 1,5 msk salt
  • 2,5 msk socker
  • 2-3 lagerblad
  • 1 knippe dill
  • 1 rödlök, skivad
  • 1 liten rödlök, skivad 

gör så här

Börja med att lägga laxen i en ugnsfast form, du kan välja att ha den hel eller dela den i portionsbitar, det beror lite på hur du tänker servera den och är förstås en smaksak:)
Sätt ugnen på 150 grader.
Gör nu lagen genom att helt enkelt lägga alla ingredienser till lagen i en kastrull, koka upp och låt puttra i några minuter.
Häll den kokande lagen över laxen, täck med aluminiumfolie och sätt in i ugnen i max 15 minuter. Tid i ugnen beror helt på hur mycket rå kärna du vill ha i laxen och förstås på hur stor bit lax du har. Vill du ha mycket rå kärna så kan du skippa ugnen helt och bara täcka formen med platsfolie när du häll på lagen och låt stå i minst 2 timmar. Låt först svalna något och sätt sedan in i kylen.
Innan du ska servera laxen, häll av lagen, plocka bort lök, lagerblad och dill och dekorera tex med ny dill och citronklyftor. Eftersom laxen serveras kall så är det världens bästa bjud- eller bufférätt eftersom den går utmärkt att förbereda dagen före.
Servera tillsammans med en god sås och andra härliga tillbehör. Magiskt gott!!