Ingredienser
4 port
Pasta, typ papardelle för 4 pers
Rödbetssås:
750 g rödbetor
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 dl grädde
salt
svartpeppar
Topping:
Chévre
Ruccola
Pinjenötter eller pumpakärnor
Citronfärskost:
100 g färskost
1/2 citron, rivet skal
1 msk citronsaft
salt
svartpeppar
gör så här
Börja med att skala och skära rödbetor och vitlöksklyftor i klyftor. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, lägg på 2/3 av rödbetsklyftorna tillsammans med vitlöken, häll på oljan och blanda runt.
Sätt ugnen på 200 grader och rosta i 30-40 minuter, det tar lite olika lång tid beroende på betor och ugn, men håll bara koll och känn efter att de är mjuka och har vacker färg, då är de klara.
Rosta under tiden pinjenötter eller pumpakärnor i en torr panna.
När rödbetorna är klara, lägg dem och vitlöken i en mixer tillsammans med grädde, salt och peppar. Mixa ihop till en slät sås och smaka av.
Stek de resterande rödbetsklyftorna i lite olja i en stekpanna tills de får en vacker färg, är lite mjuka med fortfarande har stuns kvar. (Detta steg kan du skippa om du vill, rosta i så falla alla rödbetor från början)
Nu kan du välja om du vill servera din rödbetssås varm eller kall och väljer du kall så är såsen nu klar att blanda ihop med pastan. Vill du servera den varm så lägg över såsen i en kastrull och låt koka upp innan du blandar den med pastan.
Toppa med de stekta rödbetsklyftorna, ruccola, chévre och rostade pinjenötter eller pumpakärnor.
Citronfärskost: Vill du servera med citronfärskosten, rör helt enkelt ihop alla ingredienser och smaka av.
Servera nu din supervackra rödbetspasta helt enkelt som den är tillsammans med toppingen, eller kanske tillsammans med en bit kyckling. En helt fantastisk rätt!!!