PAELLA MED räkor, bläckfisk och CHORIZO

Den här paellan är helt enkel fantastiskt god, fylld av smaker och med en spicy touch. Det passar ju att ha i nästan vad man vill i en paella men den här enkla kombinationen med räkor och chorizo blir så god! Ett gäng färska musslor och några havskräftor kommer läggas till i min paella nästa gång. Servera med en klick aioli och en god brödbit,magiskt!

Ingredienser

  • 15 räkor med eller utan skal (vackrare med skal men pilligare)
  • 150 g chorizokorv, skuren i slantar
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 liten nypa paprikapulver
  • svartpeppar
  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök, skalad och finhackad
  • 200 g arborioris (eller paellaris)
  • 4 kvist timjan
  • 1 g saffran, alltså 2 paket1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 dl vitt vin
  • 400 g konserverade körsbärstomater
  • 400 ml fiskbuljong
  • 200 g frysta bläckfiskringar, tinade
  • 150 g frysta ärtor
  • 1 handfull bladpersilja, finhackad till garnering
  • 1 citron

gör så här

Börja med att lägga räkorna i en skål och tillsätt sedan vitlök, 1 nypa paprikapulver, svartpeppar och olivolja. Rör om så att räkorna blir täckta av marinaden och ställ åt sidan svalt.
Nu är det dags att steka chorizoslantarna i en stekpanna på rätt hög värme så att de får fin färg. Ta upp slantarna ur pannan, lägg på ett fat och ställ åt sidan.
Gör din paella i samma panna som du stekt i eller häll över oljan som blivit av chorizon i en traktörpanna. Fräs löken i oljan i ca 5-6 minuter tills den har blivit mjuk och lite genomskinlig. Tillsätt nu ris, timjan, gurkmeja, saffran, cayenne och paprikapulver. Rör runt och låt fräsa ihop i några minuter och häll sedan i vinet, låt puttra 1 minut och tillsätt sedan körsbärstomater och buljong. Låt nu sjuda i lugn och ro i ca 15 minuter utan att röra runt. Tillsätt sedan räkorna tillsammans med marinaden, bläckfisk, chorizo och ärtor. Låt sjuda i ca 5 minuter. Klart!
Toppa med färsk persilja och några klyftor citron. Lägg gärna ett par delade havkräftor på toppen också så blir den alldeles extra fin och servera med ett gott bröd och kanske en klick aioli.