Ingredienser
6 gula lökar
2 matskedar smör (till bryning av löken)
1 tsk socker
1/2 liter grönsaksbuljong
1/2 liter kycklingbuljong (buljongen är en smaksak, kan använda endast en sort)
1 dl vitt vin
2 tsk timjan, torkad
2 lagerblad
Salt & peppar
4 skivor bröd, alternativt 8 skivor från baguette, torrt, gör inget om från igår
4 stora nävar riven ost, lagrad, typ cheddar eller gruyere
Några kvistar färsk timjan
gör så här
Skiva löken fint med kniv eller mandolin. Fräs den mjuk i smör långsamt på låg värme i ca 20 minuter så den blir fint genomskinlig och söt, den ska inte få färg utan bara bli fin. Strö över socker, rör om och låt vara i någon minut, tillsätt torkad timjan, låt gå någon minut till. Tillsätt vin, buljong och lagerblad. Smaka av med salt och peppar. Låt småputtra i 15 minuter.
Riv osten och rosta brödskivorna. Häll upp soppan i skålar, lägg de rostade brödskivorna på toppen av soppan och strö över rikligt (ja rikligt) med riven ost. Gratinera i ugn på 275 grader i ca 5 minuter eller tills osten ser färdig ut. Garnera med ett par kvistar timjan. Klart att servera!