Ingredienser
4 port
Laxen:
4 bitar laxfilé, ca 150 g styck
2 citroner
4 msk kapris
smör till stekning
salt
svartpeppar, nymald
Hollandaise::
3 äggulor
3 msk vin, torrt vitt
2 dl crème fraiche
1 msk citron, pressad
1/2 msk fransk senap
2-3 msk färsk dill
Salt
Svartpeppar, nymald
Tillbehör:
Delikatesspotatis eller färskpotatis förstås om det är säsong
Sparris
Citron
gör så här
Hollandaise:
Förbered ett vattenbad på spisen, alltså en ta en större låg kastrull eller stekpanna och häll i lite vatten, låt sjuda upp. Rör ihop äggulor och vin i en liten kastrull och ställ i det sjudande vattenbadet, vispa hela tiden till äggulorna tjocknat. Detta går superfort så vad du än gör, lämna inte kastrullen!
Ta kastrullen från vattenbadet och fortsätt vispa gulorna tills de har svalnat. Blanda i creme fraiche, fransk senap, citronsaft och hackad dill. Salta, peppra och smaka av. Tillsätt ytterligare av de smaker du tycker behövs, det är en ganska mild och len sås från början men tänk på att det kommer mycket sälta från laxen som steks med kapris.
Laxen:
Skölj citronen noga och skär det yttersta skalet i tunna strimlor.
Salta och peppra laxen och stek i smöret tillsammans med citronskal och kapris till den känns lagom genomstekt. Beroende på tjocklek, stek 3-5 minuter på varje sida, men var noga med att inte steka för länge så att laxen blir torr.
Lägg upp direkt på tallriken eller på ett vackert fat, servera med Hollandaise, färskpotatis och till exempel sparris. Klart!