Broccoli- och blomkålsgratäng

Det här är verkligen en så otroligt smakrik och krämig gratäng som passar bra alltid! Den är enkel att göra, går att variera med eller utan kött – och är precis lika god oavsett. Servera som den är tillsammans med en fräsch sallad , eller som jag gjorde senast tillsammans med en god pastasort, en enormt bra kombo!!

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • En klick smör (att steka i)
  • ca 500 g blomkål
  • ca 300 g broccoli
  • 3 dl grädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 tsk sambal oelek (valfritt)
  • 2–3 dl riven parmesanost
  • ca 200 g kassler, bacon eller sidfläsk
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar


gör så här

  • Börja med att skära blomkål och broccoli i små, fina buketter. Koka dem i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter – de ska fortfarande ha lite spänst kvar och inte bli för mjuka. Ta upp dem med en hålslev och ställ åt sidan. Spara gärna 1–2 dl av kokvattnet.
  • Skiva den gula löken tunt och fräs den i en stekpanna på medelvärme tills den blir mjuk och glansig.
    Om du vill ha kött till: skiva kassler, bacon eller sidfläsk och stek det tills det fått fin färg.
  • Blanda grädde och crème fraîche i en kastrull. Låt sjuda på låg värme och smaksätt med sambal oelek, salt och peppar. Låt såsen småputtra i cirka 10 minuter. När den börjar tjockna något, späd med 1–2 dl av det sparade kokvattnet. Rör ner 2 dl riven parmesan och smaka av.
  • Lägg blomkål och broccoli i en ugnsfast form. Toppa med den stekta löken och det brynta köttet (om du använder det). Häll över såsen och toppa med resten av den rivna osten.
  • Gratinera i cirka 20 minuter i 200 grader, tills gratängen fått fin färg och grönsakerna är helt klara.