sv

PINOCCHIOTÅRTA

Det här är verkligen en av mina absoluta favorittårtor, den är så galet god med en saftig sockerkaksbotten, 
krämkrispig maräng, grädde och jordgubbar. Att botten dessutom går att förbereda dagen innan är ju världens bästa middagtrick.

INGREDIENSER

Sockerkaksbotten:

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 msk vanilsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk

Maräng:

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 50 g mandelflarn

Garnering:

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 liter färska bär, tex skivade jordgubbar

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 150 grader

Börja med att vispa smör och socker krämigt och tillsätt sedan äggulorna, en i taget samtididigt som du vispar (spara äggvitona till marängen som snart ska göras). Tillsätt mjölken och vispa lite till.

Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten och rör ihop fint med en slev eller slickepott.

Nu är själva sockerkakssmeten klar, ta fram en plåt, lägg på ett bakplåtspapper och pensla med några droppar matolja. Bred ut smeten i en stor rektangel (tänk på att den ska vara stor nog att delas på till två bottnar).

Nu är det dags att göra marängen, så vispa ihop äggvitorna till ett fast skum, tills det blir som fasta toppar i skummet. Tillsätt sockret samtidigt som du vispar tills marängen blir krämigt tjock och blank.

Bred ut marängen på sockerkakssmeten och strö över mandelflarn och grädda i ca 20-25 minuter.

Ta av kakan från plåten och låt svalna helt. 

Hit kan du förbereda dagen före!

Visspa grädde tillsammans med vaniljsocker.

Dela tårtbotten i två delar och bred på grädde på den första delen och lägg på lite skivade jordgubbar. Lägg nästa tårtbotten på den första, bred ut resterande grädde och ös på resterande jodgubbar. Piffa med några kvistar citronmeliss eller annat. Klart!!