sv

PASTA MED GRÖNKÅL, CITRON, PINJENÖTTER OCH PARMESAN

Det här är en riktigt god pastarätt med en spännande touch av citron som ger en härligt frisk smak. Jag serverade pastan med en grillad kycklingfilé som marinerats i ett par timmar i en fräsch marinad på olja, citron, vitlök, soja och timjan, underbart gott!!

INGREDIENSER

  • 2 schalottenlökar eller 1 stor bananshalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 200 g grönkål
  • 3 dl mellangrädde eller vispgrädde
  • 2 dl riven parmesan
  • 50-60 g rostade pinjenötter
  • 1 tsk rivet citronskal
  • en skvätt färskpressad citronsaft
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • några skivor hyvlad parmesan till topping

Tips på marinad till kyckling:

  • 1/2-1 dl olja
  • 2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
  • 2 msk soja
  • en skvätt citron
  • färskmald svartpeppar
  • salt
  • timjan


GÖR SÅ HÄR

Börja med att finhacka schalottenlök och vitlök och fräs fint genomskinligt på mellanvärme i smör i en stek- eller traktörpanna. Under tiden, riv eller skär bort grönkålsbladen från stjälken och när löken är klar, tillsätt grönkålen och låt den fräsa med ett par minuter tills den blivit mjuk men ändå har lite stuns kvar.

Just det, värm under tiden pastavattnet och koka pastan.

Tillsätt grädde och citronsaft till grönkålsfräset och låt puttra ihop.  Tillsätt riven parmesan, citronskal och smaka av med salt och peppar. Blanda ihop med pastan, det mesta av pinjenötterna och lägg i fin skål. Toppa med resten av pinjenötterna och lite hyvlad parmesan. 

Servera som den underbara pastarätt det är eller tillsammans med grillad kyckling, gärna marinerad i ett par timmar i den goda marinaden till vänster.