Inkokt lax med rosépeppar

Inkokt lax är världens bästa bufférätt att bjuda på och är väldigt enkelt att göra. Ingredienserna i lagen kan varieras i det oändliga, och här kommer ett exempel på en variant.
 
Ingredienser:
Ca 600 g laxsida/filé
 
Lag:
400 g blandade, skivade lökar, 1-2 stycken
1,5 dl ättiksprit (12 %)
6 dl vatten
2 msk salt
1 dl socker
6 vitpepparkorn 
6 kryddpepparkorn
1 msk rosépepparkorn
2 lagerblad
2 msk dill, gärna på kvist
 
Garnering:
1 msk dill, gärna på kvist
1 citron i klyftor
1 tunt skivad rödlök
2 tunt skivade schalottenlökar
 
Gör så här:
Häll samtliga ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp och låt koka medan laxen förbereds.

Ta bort eventuella ben i laxen och lägg den i en ugnsfast form med höga kanter. Slå över lagen och täck med folie.

Ställ in i ugnen på 150 grader och koka den i ca 15 min tills du ser att den är klar, tiden varierar lite beroende på hur tjock laxen är (innertemperatur ska vara på 48-55°). Låt laxen svalna så snabbt som möjligt och ställ den kallt i ett par timmar, i kylskåp eller utomhus, gärna till dagen efter.

Lyft upp laxen ur lagen, lägg på serveringsfat och garnera med dillkvistar, citron i klyftor, tunt skivad rödlök och schalottenlök.