Klassiska kanelbullar

Ett recept på ca 40 st härliga, klassiska kanelbullar.
 
Ingredienser:
150 g smör i bitar
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker 
½ tsk salt
Ca 14 dl mjöl
 
Till fyllningen:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk kanel
 
Till penslingen:
1-2 ägg
pärlsocker
 
Värm mjölken så att den blir fingervarm, alltså till ca 37 grader. Smula ner jästen i en stor skål, häll över den ljumma mjölken och rör runt tills jästen löst sig. Tillsätt smör, socker och salt. Häll sedan i sedan mjölet men spar ca ½ dl till utbakningen. När du häller upp mjölet, häll det gärna luftigt från påsen i ett stort mått så att det inte blir för kompakt.

Arbeta degen kraftigt i cirka 5 minuter med elvispens degkrokar eller annan maskin tills den känns smidig och fin och låt den jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter. När degen jäst klart, knåda den lätt på mjölat bord och dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en tunn avlång kaka.
 
Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett lager på den utkavlade degen och rulla ihop till en rulle. Skär sedan varje rulle i 10-12 bitar, beroende på hur stora bullar du vill ha, och lägg på smörpapperklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i ytterligare ca 40 minuter. När bullarna jäst klart, pensla den med vispat ägg och strö pärlsocker på toppen. Grädda i ca 5 minuter i mitten av ugnen och låt sedan bullarna svalna på ett galler. Så gott!